Sunday, January 6, 2008

Tervislik eluviis.

Uus aasta - uued kombed. Kuulates selle aasta esimest loengut tervislikust (täpsemalt küll funktsionaalsest) toidust, tuli mitu korda silmad maha lüüa ja häbeneda. Miks?

Kõigepealt sain teada, et on olemas funktsionaalne toit, ehk spetsiaalne toit, mis aitab tervist hoida, leevendada (mitte parandada)! See tähendab, et tavalisest toidust on midagi ära võetud (näiteks suhkur, laktoos või kiudained), mida teatud osa inimesi ei kannata, või tavalisele toidule on midagi juurde pandud (näiteks, kaltsium, fosfor, raud), mida inimene vajab. Sellised toidud on muidugi vajalikud ja kasulikud, kuid ka tavaliselt kallimad. Samas, kui inimene ikka ei kannata laktoositalumatuse all või ta saab piisavalt rauda (Tartu elanikud joovad päris rauarikast põhjavett), pole nimetatud toite ilmtingimata vaja manustada. Saab edukalt ka ilma. Igal juhul tasub aga vaadata pakendilt, milliseid lisaaineid on pandud, kas seal on mingi erimärk ja kui kaua toit säilib. Mida väiksem on säilivusaeg, seda tervislikum ja värskem toit muidugi on.

Lektor tõi ka kaks huvitavat näidet. Nimelt oli Soomes teatud ajal müügil unepiim. Lugesid õigesti - unepiim ehk piim, mis pidi soodustama magamajäämist. Kuidas see saadi? Kui lehmad magasid kõige sügavamat und, aeti nad üles ja vaeseid unesegaseid lehmi lüpsti. Sel ajal pidi piimas olema teatud ained, mis soodustavad unisust. Projekt oli hea seni, kuni lehmad hakkasid igaöise äratamisega harjuma ja piima kvaliteet unerohuna vähenes. Teine huvitav näide oli seotud Eestis avastatud Hellose bakteriga. Loodan, et oled täna juba söönud, sest tuleb välja, et Hellose elusbakter, mida täna väga propageeritakse, saadi väikese terve imiku väljaheitest. Lapsest on muide tänaseks saanud juba 15 aastane igati terve nooruk. See bakter aitab meil seedesüsteemi tasakaalus hoida, nii et igati kasulik teine :) Ja veel - ära joo kunagi puljongit ilma leiva või pirukata. Paljas puljong annab maole märku, et kohe on tulemas toit ja maomahlad hakkavad tööle. Kui midagi järgi ei tule, hakkab magu sööma iseennast, mis tähendab maohaavandite ohtu.

Miks ma nüüd silmad maha pean lööma, on see, et olen kahjuks saiasööja. Vahel enda rahustamiseks ostan küll ka leiba, aga seda ikka üsna harva. Teiseks olen kohutav võisaia sööja või õigemini margariini sööja. Mis sellest, et enamasti on tegemist ligth margariiniga, on see ikkagi tunduvalt ebatervislikum kui kasvõi tavaline või. Kolmandaks armastan ma kartuliputru ja kuna aega tavaliselt on vähe, söön enamasti kiirputru ehk vesi keema ja pulber sisse. See pidavat kolesteroolile väga kahjulik olema.

Kogu uut teadmist arvesse võttes, püstitasin endale veel ühe selle aasta eesmärgi - hakata tervislikumalt sööma. Kui võtta arvesse veel minu sporlikud ambitsioonid (rohkem trenni, koju ergomeeter), siis peaksin aasta pärast olema tunduvalt parema vormi juures kui hetkel. Näis, kas ka õnnestub :) Annan edusammudest kindlasti siinsamas teada.


No comments: